8 augustus 2016

alzheimers-749616_960_720

Iemand met dementie veranderd. Dit proces gebeurd vaak snel, veel te snel. Hierdoor wordt van de omgeving in een korte tijd veel aanpassingsvermogen gevraagd. Als partner, kind en/of kleinkind sta je hierdoor voor een aantal moeilijke keuzes. In sommige culturen is het gebruikelijk dat de ouders in huis worden genomen, echter in Nederland is dat niet altijd mogelijk. Welke keuze is dan het beste? Uiteraard wil je dat je ouders zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen (vaak willen ze dit zelf ook), maar dat kan resulteren in het feit dat er heel vaak heen en weer gereden moet worden. Vaak voor de kleinste dingen. De wasmachine gaat niet aan, de tv doet het niet, medicijnen vergeten in te nemen en ga zo maar door. Het moeilijke is alleen dat hier vaak de tijd voor ontbreekt. Immers, het combineren van de zorg van je ouders en het hebben van een eigen gezin en baan is bijna onmogelijk in een week van maar 7 dagen.

Waar men nu eenmaal de neiging heeft om onzeker over een hoop dingen te worden naarmate we ouder worden (auto rijden, de deur voor vreemden open doen), wordt dit proces bij iemand met dementie versneld. Het wordt namelijk voor iemand met dementie steeds onduidelijker wat een eigen leven precies inhoudt. Diegene is onzeker en probeert continu voor zijn/haar eigen identiteit te vechten. Het wegnemen van die onzekerheid is daarom van essentieel belang. Ondersteuning bieden bij de dagelijkse activiteiten kan al een hoop schelen, want dit geeft die juist zo belangrijke structuur in het leven terug. Vaak horen wij gevallen waar de kinderen en/of kleinkinderen post-its plakken met ‘medicijnen innemen om 12:00 uur’, ‘vanmiddag komt de thuiszorg’ of ‘wasmachine leeghalen’. Wat we dan ook vaak horen is dat die post-its van de koelkast afvallen. Moeder of vader vergeet de medicijnen in te nemen, alweer… Of er wordt niet open gedaan voor de thuiszorg. Oftewel, je springt in de auto, maar wel terwijl je op je werk zit.

Waar ouderen vaak zo ver mogelijk weg willen blijven van hedendaagse technologie en gebaat zijn bij simpele dingen zoals post-its, is dit niet de manier om structuur in het leven van een dementerende persoon terug te brengen. Zoals net al genoemd vallen post-its veels te gemakkelijk van de koelkast, waardoor alsnog belangrijke dingen vergeten worden. Buiten dat is een post-it ook geen geheugensteun wat betreft tijd- en dagbesef. Oftewel: ‘what if I told you’ dat er een vorm van moderne technologie is die voor elke oudere dagelijkse structuur kan terug brengen?

Die vorm van moderne technologie is de dementieklok van DayClocks. Een dagkalender met tijd-, dagdeel- en datumaanduiding waarbij de oudere hoeft slechts af te lezen. Bezoek onze webshop voor een overzicht van onze modellen.

Beeldbellen voor ouderen is dus geen probleem met een DayClocks. Vragen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.