Digitaal mantelzorgen: 4 hulpmiddelen
In Nederland kennen we 5 miljoen mantelzorgers. De kans dat u ergens in uw leven met mantelzorg te maken krijgt is dus erg groot. Als mantelzorger draagt u vaak langdurige en onbetaalde zorg voor een geliefde, bijvoorbeeld zieke familieleden of vrienden. Dit is vaak een intensieve periode: het dragen van zorg kost veel energie. Tegenwoordig kennen we veel digitale hulpmiddelen voor in de zorg. Met die hulpmiddelen kunt u de zorglast iets verlagen. In dit blog delen we een aantal tips voor digitaal mantelzorgen.
Wat is mantelzorg?
Door een mantelzorger kan een hulpbehoevende vaak langer zelfstandig thuiswonen, ondanks de (medische) hulp die nodig is. Een mantelzorger kan medische handelingen verrichten, maar ook helpen met dagelijkse taken als persoonlijke verzorging of het huishouden. Een mantelzorger krijgt in principe niet betaald voor het verlenen van zorg. Wel kan een mantelzorger een vergoeding ontvangen vanuit het persoonsgeboden budget (PGB). Een PGB wordt verstrekt door de gemeente of door de zorgverzekeraar.
Wat is digitale zorg?
Er wordt tegenwoordig steeds meer digitale zorg verleend, ook wel e-health genoemd. Denk daarbij aan het gebruik van een applicatie voor het meten van bloedglucose bij diabetes, of videobellen met zorgverleners. Door het gebruik van digitale middelen in de zorg, wordt de zorg toegankelijker en makkelijker.
Hulpmiddelen voor digitaal mantelzorgen
Deze digitale middelen kunnen ook toegepast worden bij het mantelzorgen. Het doel hiervan is om de mantelzorger te ontlasten en om de hulpbehoevende zelfstandiger te maken: een win-win situatie. We zetten een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtje:
- Online platforms
Er zijn tegenwoordig talloze online platforms te vinden voor mantelzorgers. Op deze platforms kunnen mantelzorgers tips delen of om hulp vragen. Er bestaan namelijk ook platforms waarbij mensen zich aan bieden om zo nu en dan de hulp over te nemen. - Slimme sensoren
Er bestaan slimme sensoren, die monitoren waar iemand in huis naartoe gaat en hoe lang iemand daar dan is. Een mantelzorger kan dan op afstand in de gaten houden of een alarmering ontvangen. - Gezondheidshorloge
Er kan ook gebruik gemaakt worden van een horloge. Deze helpt dan de gezondheid in de gaten te houden. Er wordt een melding gegeven wanneer de bewegingsactiviteit van de hulpbehoevende te laag is en je kunt dan in contact komen. - Kalenderklok van DayClocks
Een kalenderklok, ook wel bekend als dementieklok of seniorenklok, van DayClocks biedt verschillende mogelijkheden voor de hulpbehoevende om toch zelfstandig te zijn. Zo biedt de DayClocks verschillende manieren om een mantelzorger te ontlasten.
Een aantal voordelen van een DayClocks kalenderklok bij mantelzorg:
- Persoonlijke berichten of reminders
Deel met een paar klikken foto’s met uw dierbare of stuur een berichtje bijv. om te zeggen dat u eraan komt of dat het tijd is om de medicatie in te nemen.
- Direct contact
U kunt via de DayClock-app en de DayClock een beeldbelverbinding opstarten, zodat u direct contact kunt hebben met uw dierbare; voor als er iets is, of om gewoon bij te praten.
- Agenda en herinneringen
Vanuit de DayClock-app op uw smartphone of laptop plaatst u zelf afspraken op de DayClock van uw dierbare. U kunt een foto toevoegen als geheugensteuntje of u kunt het berichtje laten horen met u eigen stem.
- Duidelijke weergave van tijd en dagdeel
Door middel van een wijzerplaat en/of een digitale klok (dit kunt u namelijk zelf kiezen) wordt de tijd, het dagdeel, de dag van de week en de datum duidelijk leesbaar weergegeven. Uw dierbare wordt weer baas over de eigen tijd. - Fotoalbum
U kunt een fotoalbum voor uw dierbare maken en dit op een zelf in te stellen tijd af laten spelen op de DayClock, bijv. met foto’s van vroeger of foto’s van de kleinkinderen).
Meer weten over DayClocks?
Wij vertellen graag meer over DayClocks en over wat wij in uw situatie kunnen betekenen.
Bekijk de functionaliteiten en klantreviews op www.dayclocks.nl of neem contact met ons op via info@dayclocks.nl.