Eenzaamheid bij ouderen- niet alleen een probleem tijdens de feestdagen
Eenzaamheid is een probleem dat niet alleen tijdens de feestdagen of vakantie voorkomt. Dit probleem treft vooral veel oudere mensen. In onze moderne samenleving wordt het probleem van eenzaamheid steeds belangrijker. In een wereld waarin gezinnen vaak ver uit elkaar wonen, zijn senioren bijzonder gevoelig voor gevoelens van isolatie. Dit is vooral duidelijk tijdens de feest- en vakantieperiodes. Daarnaast verergeren gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld dementie, de eenzaamheid omdat ze sociale interactie bemoeilijken. In deze blog kijken we naar de verschillende aspecten van eenzaamheid bij ouderen en de factoren die hierop van invloed zijn.
Eenzaamheid op oudere leeftijd: meer dan een tijdelijk gevoel
Ouder worden gaat gepaard met veel veranderingen. Het verlies van een partner, het vertrek van kinderen en kleinkinderen of terugtrekking uit het beroepsleven betekenen dat ouderen vaak hun sociale netwerken verliezen. Tegelijkertijd vinden ze het moeilijk om nieuwe sociale contacten te leggen. Dit kan leiden tot diepe eenzaamheid, die niet alleen de geestelijke maar ook de lichamelijke gezondheid kan aantasten. Studies tonen aan dat eenzaamheid slecht kan zijn voor uw gezondheid.
Feestdagen en vakanties: eenzaamheid is vooral merkbaar
Voor veel mensen zijn Kerstmis en andere feestdagen een tijd van vreugde, familie en samenzijn. Maar voor ouderen die alleen wonen of in een verzorgingstehuis wonen, kunnen deze dagen bijzonder stressvol zijn. Wanneer het stil is in huis en de kerstversiering doet denken aan vroegere, gelukkiger tijden, voelen veel senioren zich meer geïsoleerd dan ooit. Het is een tijd waarin families samenkomen – voor ouderen die geen hechte banden meer hebben of van wie de familie ver weg woont, vergroot dit gevoelens van eenzaamheid. Bovendien is het vaak steeds moeilijker om persoonlijk op bezoek te komen door al onze drukke agenda’s.
Hetzelfde geldt voor vakanties. Terwijl jongere mensen reizen of vakanties plannen, blijven veel ouderen thuis om financiële, gezondheids- of mobiliteitsredenen. Zij voelen zich vaak uitgesloten van sociale activiteiten en ervaren een soort sociaal isolement.
Dementie en eenzaamheid bij ouderen
Dementie is een ziekte die het leven van veel ouderen ernstig beïnvloedt. Naast cognitieve vaardigheden lijden ook sociale relaties eronder. Getroffen mensen vinden het moeilijk om gesprekken te voeren of zich belangrijke details uit het leven van anderen te herinneren. Dit kan niet alleen frustrerend voor hen zijn, maar kan er ook toe leiden dat vrienden en familie moeite hebben om met de ziekte om te gaan. Het gevolg is dat de persoon in kwestie al snel in een vicieuze cirkel van sociale terugtrekking en toenemende eenzaamheid terechtkomt.
Het is bijzonder belangrijk voor senioren dementie om regelmatig sociale contacten te hebben. Bezoekjes, samen wandelen of oude fotoalbums bekijken kunnen helpen om het gevoel van isolatie te verminderen en de getroffenen een gevoel van verbondenheid te geven.
Hoe kan eenzaamheid op oudere leeftijd bestreden worden?
Er zijn verschillende manieren om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan:
- Sociale netwerken versterken: Regelmatig contact met familie, vrienden en buren kan cruciaal zijn. Zelfs als bezoeken niet altijd mogelijk zijn, kunnen telefoongesprekken of videogesprekken helpen om gevoelens van eenzaamheid te verlichten.
- Gemeenschapsactiviteiten: Senioren moeten aangemoedigd worden om deel te nemen aan lokale gemeenschapsactiviteiten, of dat nu in seniorenclubs, kerkgemeenschappen of vrijetijdsgroepen is. Dergelijke bijeenkomsten bieden mogelijkheden om te socialiseren en het isolement te doorbreken.
- Vrijwilligerswerk en zorg: Veel organisaties bieden vrijwilligerswerk aan waarbij jongeren ouderen gezelschap kunnen houden, met hen kunnen wandelen of hen kunnen helpen met alledaagse taken.
- Technologische ondersteuning: Het gebruik van technologie, zoals gebruiksvriendelijke tablets of computers, kan helpen om ouderen in contact te brengen met hun dierbaren. Sociale netwerken en apps speciaal voor senioren bieden ook mogelijkheden om met anderen om te gaan.
De DayClock
We hebben het net gehad over het technologische ondersteuningsaspect. Dit is waar de DayClocks seniorenklok om de hoek komt kijken. Deze seniorenklok is speciaal ontwikkeld om oudere mensen of mensen met dementie én hun familie en kennissen te helpen.
De DayClock wordt meestal als volgt gebruikt: de oudere eindgebruiker hoeft alleen maar naar de DayClock te kijken om tijd, dagdeel en datum te zien én om berichten, foto’s en You Tube-video’s, die familieleden en/of kennissen erop zetten (via hun smartphone) te kunnen zien. Tevens kan de oudere beeldbelgesprekken ontvangen die door dierbaren worden geïnitieerd. Op deze manier krijgen veel mensen meer structuur in hun leven en houden ze de binding met hun naasten. En de oudere eindgebruiker hoeft de DayClock dus niet zelf te bedienen.
Zorg dat uw dierbaren zich nooit meer eenzaam voelen. Ontdek de voordelen van de DayClock en verbeter hun welzijn. Ontdek meer over de functies van de DayClock of neem contact met ons op.