14 juni 2021
Vrouw kijkt triest uit het raam

Mijn overbuurvrouw zit al een paar dagen urenlang een beetje treurig voor het raam naar buiten te staren. Normaal gesproken kreeg ze elke week bezoek, maar ik heb al enige tijd niemand bij haar naar binnen zien gaan. Zou er iets aan de hand zijn in de familie? Ik ken haar niet, anders zou ik het wel gaan vragen. Ze ziet er zo eenzaam uit.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als:

  • negatieve gevoelens van leegte
  • verdriet 
  • angst en zinloosheid 
  • lichamelijke klachten 
  • psychische klachten.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.
Alleen zijn of je eenzaam voelen is niet hetzelfde. Wel valt het vaak samen. Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement.

Ouderen

zittende man verveelt zich

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Tegelijkertijd worden we steeds ouder, wonen we langer thuis en is de fysieke afstand tot kinderen groter dan vroeger.

Jongeren

bord met daarop 'ik ben eenzaam'

Eenzaamheid wordt niet snel geassocieerd met jonge mensen, maar door corona zijn ook steeds meer jongeren afgezonderd geraakt van de sociale wereld.
De plekken waar hun sociale leven zich afspeelt, zoals school en werk, zijn lange tijd dicht gebleven. Angst voor besmetting heeft ook bezoekjes aan (groot)ouders verhinderd.

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Op de website Eenzaam.nl vind je tips om eenzaamheid te verminderen.
Voor een luisterend oor of om te praten over wat je bezighoudt zijn er een aantal hulplijnen beschikbaar zoals:

  • De Luisterlijn 088-0767000
  • De Zilverlijn (55-plussers) 088-3442000
  • Mind korrelatie 0900-1450

DayClocks verbindt mensen; hulpmiddel bij eenzaamheid

Ook een hulpmiddel als de DayClock seniorenklok kan bijdragen aan het verdrijven van het eenzaamheidsgevoel. Door dagelijks een berichtje en/of foto te plaatsen , laat je je naaste weten dat er aan hem/haar gedacht wordt.
Het beeldbellen is een fijn alternatief voor een bezoekje, zeker als je niet in de buurt woont.
Dit “niet in de buurt” kan zelfs aan de andere kant van de wereld zijn, zoals we kunnen lezen in deze beoordelingen over de DayClock van onze klanten:

Schermweergave van een Dayclock met beelden uit Australië

“Ik had het voor mijn moeder en stiefvader gekocht omdat mijn stiefvader dementie had en ik woon in Australië maar ik was daar voor 10 maand en alle bezoeken van de healthcare workers had ik er ingezet zodat hij wist wie er kwam en wanneer en andere afspraken. Maar ik kon ook een boodschap sturen of een photo van Australië omdat ik de beheerder was deed ik het gewoon op mijn laptop zo ik heb het veel gebruikt.” 

Johanna Meyer

“Wij zijn heel blij met de dayclock voor mijn moeder. Mijn moeder kijkt er graag naar. Zij vraagt regelmatig of ik een fotoalbum wil sturen.
Het helpt haar afspraken en verjaardagen te herinneren. Door middel van een foto is het bericht ook gelijk beeldend. Zelfs mijn broer uit Amerika kan dingen erop zetten via de app en met mijn moeder beeldbellen.Wij vinden het een succes!!”

Jet Rietveld

Als laatste nog dit: bij een situatie beschreven aan het begin van dit blog is er natuurlijk de simpele oplossing om tóch op de buurvrouw af te stappen. 
We sluiten daarom af met deze kleine wijsheid:

“Een vreemde is een vriend die je nog niet kent”


Meer weten over de DayClock ?
Een DayClock is echt een klok voor ouderen. Bekijk hier de mogelijkheden en functionaliteiten van de DayClock of bekijk de klok in de webshop.

< Terug naar blogs