28 juni 2021
vrouw kijkt in spiegel met daarop veel post-its

Niet op namen kunnen komen, of de dag van de week niet helemaal meer goed weten. Wanneer is dit bij je (groot)ouders een eerste teken van dementie en wanneer is iemand gewoon moe en wat vergeetachtig? Herken dementie bij de eerste signalen met deze tips.

Kenmerken van dementie

Alzheimer Nederland stelde de volgende lijst op met symptomen die kunnen duiden op dementie:

  1. Vergeetachtigheid
  2. Gewone dagelijkse dingen gaan moeilijker
  3. Het besef van de tijd en plaats wordt minder
  4. Er zijn problemen met taal
  5. Spullen raken kwijt
  6. Situaties inschatten en keuzes maken wordt lastig
  7. Het deelnemen aan sociale activiteiten vermindert
  8. Het gedrag en karakter verandert
  9. Onrust
  10. Er zijn problemen met zien

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is een onschuldige kwaal van het ouder worden. Het duurt wat langer om op de naam van iemand te komen, je moet wat verder graven.
Of je vergeet een product bij het boodschappen doen. Deze kleine dingen verstoren het dagelijks leven niet. Je lacht erom en haalt je schouders op.
Mensen met vergeetachtigheid zijn prima in staat om nog iets te doen met veel handelingen ( zoals koken), komen op de afgesproken dag en plaats opdagen en kunnen zelfstandig wonen.
Je kunt zelf iets doen aan deze vergeetachtigheid. Alzheimer Nederland heeft tips opgesteld om je geheugen te trainen.

Is het dementie?

Vergeetachtigheid op zichzelf is nog geen dementie. Wanneer je denkt dat iemand in je omgeving dementie heeft is het goed om op een aantal zaken te letten. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen, maar wanneer een of meerdere van onderstaande voorbeelden herkenbaar zijn, dan is het goed om samen met een arts onderzoek te doen.

Uit laten spreken

Veel mensen met dementie verschuilen zich achter anderen. Ze hebben een partner die eigenlijk altijd praat, of een dochter/zoon die de zinnen aanvult als het te lang duurt.
Op deze manier is dementie heel lang te verhullen.
Herken dementie en stel dus open vragen en zorg ervoor dat de persoon die je verdenkt uit kan praten. Merk je niets geks? Dan valt het misschien allemaal nog wel mee.

Personen herkennen

Een naam vergeten we allemaal wel eens, maar zodra je een foto ziet herken je waarschijnlijk wel het gezicht. Mensen met dementie niet. Zij kunnen niet bij dat stukje van hun geheugen en zullen naast de naam, ook het gezicht niet herkennen. Pak dus eens het plakboek en probeer samen herinneringen op te halen.

Korte zinnen

Dit is iets wat in een gesprek snel op kan vallen. Mensen met dementie maken simpelere, korte zinnen. Ze stellen weinig wedervragen en laten het gesprek aan jou over. Voer dus eens een écht gesprek, vraag hoe het gaat en wat er afgelopen week op televisie gekeken is.
Komen er vloeiende volzinnen uit over de laatste aflevering van GTST? Dat is een goed teken!

Standaard handelingen

Oude vrouw wast wortels af

Nodig jezelf eens uit voor het eten en zorg ervoor dat je binnenkomt tijdens het koken.
Op dat moment kun je goed observeren hoe goed het lukt om vertrouwde handelingen uit te voeren. Zijn de aardappelen wel echt gaar als ze afgegoten worden? Gebeurt afgieten met een vergiet of worden de aardappels los in de gootsteen gegooid om ze vervolgens terug in de pan te leggen? Handelingen waar vroeger niet over nagedacht werd, zijn soms nu ineens niet logisch meer. Herken dementie met deze tip.

Gedrag

Het is natuurlijk heel verwarrend als je geheugen je langzaam in de steek laat.
Mensen met dementie kunnen heel verschillend reageren op de verandering in het hoofd. Sommige mensen worden angstig en willen niets meer. Een ander gaat liegen om te verhullen dat hij/zij het even niet mee weet. En sommige mensen worden agressief. Dus denk eens na, is het gedrag in de afgelopen maanden of jaren veranderd?

Geheugentest

tekening van hoof met puzzelstukken ernaast

Op de website van dementie.nl staat een test waarmee je inzicht krijgt in de mate van vergeetachtigheid van jezelf of je naaste. Wil je na deze test een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kun je hiervoor bij je huisarts terecht.

Actie bij de eerste tekenen van dementie

Er is geen medicijn tegen dementie. Je kunt de ziekte niet verhelpen. Wel kun je door simpele hulpmiddelen herhalende onzekerheden opvangen.
DayClocks kan je dagelijks helpen vanaf de eerste tekenen van dementie. Een dementieklok is een ideaal hulpmiddel. Onze klanten beamen dit:

“Geweldige uitvinding!!! Elke dag heeft mijn moeder én wij er veel plezier van! Tijdens de vakantie een fotootje, een berichtje en ze was er zo gelukkig mee. Afspraken, data, tijden: een uniek en eenvoudig hulpmiddel. Nooit meer aan de verzorgers vragen welke dag het is en het vervolgens direct weer vergeten, nooit meer afspraken vergeten.”

Nanda Tempel-Kempers

Wij zijn heel enthousiast over de dayclock. Via de app zet ik afspraken, of kleine dingen die mijn moeder niet moet vergeten op de dayclock, en het werkt!”

Heleen Vriens
Schermafbeelding van Dayclock

De DayClock, zo veel meer dan een seniorenklok

  • Tijd
    Door middel van een wijzerplaat en een digitale klok wordt de tijd duidelijk leesbaar weergegeven.
  • Agenda
    Vanuit de app zet je afspraken in de agenda welke op de DayClock worden weergegeven.
    Voeg voor herkenbaarheid kleuren toe per type afspraak.
  • Weersverwachting
    Met simpele iconen toont de DayClock het voorspelde weer van de dag zodat niemand voor verrassingen komt te staan.
  • Persoonlijke berichten
    Deel met een paar klikken foto’s met je dierbare of stuur een berichtje om te zeggen dat je eraan komt.

Meer weten over DayClocks?

Wij vertellen graag meer over DayClocks en over wat wij in jouw situatie kunnen betekenen.
Bekijk de functionaliteiten en klantreviews op www.dayclocks.nl of neem contact met ons op via info@dayclocks.nl.


< terug naar blogs