23 maart 2022
Rollator als hulpmiddel

Voor veel ouderen geldt dat zij het liefst nog zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Zelfstandigheid zorgt ervoor dat een oudere zich minder afhankelijk voelt en meer vrijheid ervaart. Thuiswonen is onderdeel van die zelfstandigheid.

Met behulp van wat aanpassingen aan hun woning, is het vaak mogelijk om ouderen langer zelfstandig in huis te laten wonen. Zo kan uw vader of moeder langer genieten van de vrijheid die het zelfstandig wonen met zich meebrengt.

Zelfstandig thuiswonen

Gelukkig zijn er zijn veel verschillende aanpassingen mogelijk, die kunnen bijdragen aan het behouden van een eigen woning. Gunt u uw dierbare oudere ook de mogelijkheid langer thuis te blijven wonen? Dan is het goed om eens in kaart te brengen wat de belangrijkste punten zijn die het zelfstandig wonen gemakkelijk te maken. Wij geven u 4 tips:

  1. Bekijk de gezondheid
    Om te bepalen of het nog steeds mogelijk is dat uw vader of moeder zelfstandig thuis kan wonen, is het belangrijk om te kijken naar de algehele gezondheid. Van welke klachten is er sprake, in welke mate verergeren deze gezondheidsproblemen en in hoeverre heeft dit invloed op het dagelijks leven? Aan de hand van antwoord op deze vragen kan er namelijk goed gekeken worden naar mogelijke verbeteringen.

    Praktisch voorbeeld: is er sprake van het gebruik van een rollator, dan is het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te bewegen en dat de deuropeningen breed genoeg zijn. Het kan dan bijvoorbeeld al helpen om iets in de kamerindeling te veranderen, zodat er meer beweegruimte ontstaat.

  2. Bespreek huishoudelijke hulp
    Het huishouden runnen is een fysiek zware taak. Het is daarom een goed idee om huishoudelijke hulp te bespreken. Niets is fijner dan even goed in de watten gelegd te worden!

    Voor meer huishoudelijke taken is tegenwoordig een oplossing. Boodschappen kunnen tot aan de keuken bezorgd worden en er worden zelfs maaltijden rondgebracht.

  3. Kijk naar de veiligheid van de woning
    Een belangrijk aspect van zelfstandig wonen is veiligheid. Het is immers belangrijk om nergens over te kunnen struikelen of tegenaan te stoten. Bekijk daarom per ruimte of dit wel het geval is. Denk daarbij aan een losliggend vloerkleed, hoge drempels of andere obstakels die de looproute mogelijk blokkeren.

    Daarnaast is het ook goed om te kijken naar voorzieningen in het huis en hoe veilig het gebruik daarvan is. Bijvoorbeeld een gladde douchevloer of een douche in bad, waarbij steeds over de badrand gestapt moet worden.

  4. Breng in kaart brengen welke woningaanpassingen gedaan moeten worden
    Uiteindelijk is het doel om de woning zo aan te passen dat er zo lang mogelijk zelfstandig gewoond kan worden. Er is al gekeken naar de veiligheid van de woning, er hoeven slechts aanpassingen gedaan te worden.

    Al eerder is benoemd dat er gekeken kan worden naar voorzieningen die in gebruik zijn genomen. Denk ook aan belangrijke zaken zoals een extra handgrepen, een traplift, automatische verlichting of wandrails. Zelfstandig thuiswonen is belangrijk, maar het liefst zo comfortabel mogelijk!

Wet maatschappelijke ondersteuning

Mogelijk kunt u een vergoeding krijgen voor (een deel van) de aanpassingen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zorgt voor hulp en ondersteuning voor hulpbehoevende mensen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Het aanvragen van hulp gaat via de gemeente.

Voorzieningen die aangevraagd kunnen worden via de WMO zijn onder andere begeleiding, boodschappen- en maaltijdenservice, dagbesteding en aanpassingen aan de woning.

Om aanpassingen te doen aan een woning, om er zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen, kunnen dus gedaan worden bij de gemeente.

Overige hulpmiddelen voor ouderen

Het bevorderen van zelfstandig wonen door aanpassingen aan de woning en het inschakelen van hulp zijn grote stappen. Er zijn ook andere hulpmiddelen die bij kunnen dragen aan het comfort van zelfstandig wonen, welke minder ingrijpend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een warmhoudbord of het aanbrengen van beschermers op hoeken en randen van kasten en tafels.

Een ander waardevol hulpmiddel is een dementieklok (ook wel seniorenklok genoemd). Een dementieklok helpt iemand met beginnende geheugenproblemen om zijn of haar grip op het leven te behouden. Dementieklokken van DayClocks bieden veel mogelijkheden:

  • Duidelijke weergave van tijd en dagdeel
    Door middel van een wijzerplaat en een digitale klok wordt de tijd, het dagdeel, de dag van de week en de datum duidelijk leesbaar weergegeven.
  • Agenda en herinneringen
    Vanuit de DayClock-app op uw smartphone of laptop plaatst u zelf afspraken op de DayClock van uw dierbare. U kunt een foto toevoegen als geheugensteuntje voor uw vader of moeder. Voeg voor herkenbaarheid kleuren toe per type afspraak.
  • Weersverwachting
    Met simpele iconen toont de DayClock het voorspelde weer van de dag zodat niemand voor verrassingen komt te staan.
  • Persoonlijke berichten
    Deel met een paar klikken foto’s met uw dierbare of stuur een berichtje om te zeggen dat u eraan komt.
  • Direct contact
    U kunt via de DayClock-app een beeldbelverbinding opstarten, zodat u via de DayClock elkaar kunt zien en kunt bijpraten.

Meer weten over DayClocks?

Beeldbellen voor ouderen is geen probleem met een DayClocks. Wij vertellen graag meer over DayClocks en over wat wij in uw situatie kunnen betekenen.
Bekijk de functionaliteiten en klantreviews op www.dayclocks.nl of neem contact met ons op via info@dayclocks.nl.


Benieuwd of een DayClock iets voor u is? Kijk hier naar de verschillende uitvoeringen.


< Terug naar blogs