23 november 2016

de link tussen levensstijl en Alzheimer

Onderzoek over de relatie tussen levensstijl en Alzheimer

In augustus 2016 heeft er op de University of Los Angeles een onderzoek plaatsgevonden naar de relatie tussen het hebben van een gezonde levensstijl en Alzheimer. De gezonde levensstijl vermindert de ophoping van proteïnes die worden gelinkt aan het ontstaan van de ziekte.

Aan het onderzoek deden 44 volwassenen tussen de 40 en 85 jaar mee, die reeds kampen met lichte geheugenproblemen. Ze ondergingen een PET-scan en er werden gegevens over hun gezondheid, BMI en fysieke inspanningen verzameld. Een baanbrekend onderzoek, omdat het belang van het hebben van een gezonde levensstijl benadrukt wordt.

Dementie in Nederland

Dementie is na hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Ruim hebben 270.000 hebben dementie, waarnaast er ruim 150.000 nog niet de diagnose dementie hebben gekregen. Het aantal mensen met dementie zal nog enorm stijgen vanwege de aanhoudende vergrijzing. Volgens artsen is dementie ook de ziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt zelf. Personen die te hulp schieten, zoals mantelzorgers, zijn erg belangrijk in het leven van een persoon met (beginnende) dementie. Voor deze personen is het niet altijd even gemakkelijk. Immers, dementie wordt niet beter, het wordt erger. Een ondersteuning in het dagelijks leven zou daarom de zorg makkelijker kunnen maken. Uit onze vorige blog hadden we het over de vele overbelaste mantelzorgers.

De Dayclock als hulpmiddel tegen Alzheimer

Toch biedt de technologie van vandaag enkele oplossingen, waar onze Dayclock een mooi voorbeeld van is. Onze ‘dementieklok’, zoals hij door veel van onze klanten al genoemd wordt, biedt een zeer simpele, maar nodige oplossing. Buiten het feit dat het een klok met datum is, toont hij ook wanneer het etenstijd is, of wanneer de medicijnen ingenomen moeten worden. Herinnerd worden aan de dagelijkse handelingen, zoals gezonde maaltijden eten, maken het leven van alzheimer patiënt en mantelzorger makkelijker. Onze dementieklok is zeer gebruiksvriendelijk en behoeft geen hoogstaande computerkennis!

Om terug te komen op de relatie tussen levensstijl en Alzheimer, moet je volgens Wiesje van der Flier, neuropsycholoog bij het VUmc Alzheimercentrum, al vroeg beginnen met een gezonde levensstijl. Het is geen raketwetenschap dat gezond leven beter voor je is, niet alleen voor je hersenen! Onderschat het zorgen voor je gezondheid niet. Wellicht heb je dan later geen ‘dementieklok’ nodig, of kun je langer thuis blijven wonen!

Tot de tijd dat Alzheimer geen probleem meer is in Nederland, vecht Dayclocks er voor om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven meer structuur te geven met behulp van een alzheimerklok.