22 januari 2018

Vanuit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat er in Nederland 256.000 mensen zijn met een vorm van dementie. Hier tegenover staan 300.000 mantelzorgers die in bepaalde mate zorg leveren aan dementerenden. Dit zijn veelal familieleden en kennissen, en dit aantal gaat stijgen omdat door de besparingen in de zorg, mensen steeds langer thuis blijven wonen. De vraag naar mantelzorg bij dementie groeit, maar veel mantelzorgers ervaren hierdoor terecht stress. De grote meerderheid heeft immers geen opleiding in de zorg voltooid en is dus geen expert in het omgaan met dementie.

Het ziektepad van dementie

Dementerende mensen gaan geestelijk geleidelijk achteruit door een stoornis in geheugen, taal, denken, waarnemen, redeneren en handelen. Het start vaak met geheugenverlies. Vervolgens beginnen zij moeite te krijgen met het dagelijks ritme en met praten. Hun besef van tijd gaat langzaam verloren. Ook kunnen veranderingen in het karakter plaatsvinden.

Door deze ontwikkelingen worden dementerenden in het dagelijks leven steeds afhankelijker van anderen.

Mantelzorger: een zware taak

Zorgen voor dementerenden vraagt veel aandacht. Enkele voorbeelden: Vergeten om de kraan dicht te draaien, ’s nachts de deur uit gaan om boodschappen te doen of vergeten het brood uit de oven te halen. U als mantelzorger komt telkens langs, probeert de situatie uit te leggen (u voert telkens hetzelfde gesprek), wijst de dementerende op de dag en tijd van de week en probeert verdere ongelukken te voorkomen.

Dit levert natuurlijk de nodige zorgen op. Uw band met uw familielid of vriend veranderd en veel verantwoordelijkheid komt bij de u te liggen.

U moet wennen aan het idee dat uw naaste verandert en daardoor de band met hem of haar verandert. Daarnaast koestert u de speciale band die u met de dementerende hebt. U zorgt immers niet zomaar zo veel voor iemand, daar gaat heel veel liefde mee gepaard.
Ook kan het eenzaam zijn om te zorgen voor iemand met dementie, door de vele uren die u kwijt bent aan de zorg. De buitenwereld ziet niet hoe zwaar het is en veel vragen niet graag om hulp. Dat betekent dat ze er veelal alleen voor staan. Partners, de meest voorkomende mantelzorgers van mensen met dementie hebben bijvoorbeeld een vier keer zo grote kans op depressiviteit dan mensen zonder een naaste met dementie (Nivel).

Top 3 problemen mantelzorg bij dementie

Volgens Alzheimer Nederland hebben veel mantelzorgers van dementerenden behoefte aan ondersteuning. De top drie van problemen van mantelzorgers:

  • overbelasting,
  • opzien tegen opname van de naaste met dementie,
  • het omgaan met gedrags- en stemmingsproblemen van de naaste met dementie.

DayClocks: de digitale en simpele ondersteuning voor mantelzorgers

De DayClock dementieklok is een simpele tablet die de structuur weer teruggeeft aan de (beginnend) dementerende, door de dagplanning, datum en tijd simpel en duidelijk weer te geven. De ouderenklok wordt ook wel een alzheimerklok genoemd. Ten opzichte van andere klokken met datum en tijd, onderscheidt de DayClock zich door een koppeling tussen mantelzorger en tijd. Staat uw vader/moeder regelmatig midden in de nacht op? Plan een bericht in dat het nacht is en dat zij terug naar bed gaat. Op deze manier kunt u proactief met uw moeder communiceren, zodat u meer de tijd en energie hebt om leuke dingen met hem/haar te doen, of om uw verdere weekplanning weer wat beter op te kunnen pakken. Zo voorkomt u overbelasting en kunt u uw naaste langer thuis laten functioneren.

Door de foto functie op de DayClock dementieklok triggert u telkens het geheugen van de dementerende, waardoor u hem of haar op een speelse manier dagelijks verbonden houdt met kinderen, kleinkinderen en vrienden.

Meer weten over de DayClock? Bekijk de mogelijkheden dan hier, of bekijk de klok in de webshop.