14 juli 2021
Man zit eenzaam op bank

We willen in de vakantie met de kinderen twee weken weg, nu het weer kan.
Mijn vader kan vanwege zijn ziekte niet mee. De thuiszorg komt hem verzorgen en zijn boodschappen worden thuisbezorgd. Maar toch vind ik het bezwaarlijk om weg te gaan. Sinds het overlijden van mijn moeder ga ik elke dag bij hem langs, dat zal hij zeker gaan missen. Ik lig er echt wakker van

Eenzaamheid ligt op de loer

De zomer is voor veel mensen een fijne periode, maar lang niet voor alle ouderen. In Nederland voelen meer dan een miljoen mensen zich eenzaam. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat vijftien procent van de ouderen zich in de zomer eenzamer voelt dan in de rest van het jaar.


Veel mensen zijn in de zomerperiode op vakantie. Hierdoor is het stiller, zijn er minder sociale contacten voor de achterblijvers en zijn er minder activiteiten om aan deel te nemen. Als gevolg hiervan kan het voorkomen dat de oudere zomaar acht dagen achter elkaar niemand spreekt. Dan kan eenzaamheid makkelijk de kop op steken. De sluiting van verzorgingshuizen op veel plekken in Nederland draagt volgens 74 procent van de ouderen bij aan meer eenzaamheid in het algemeen. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 60 procent van de ouderen vindt dat zomereenzaamheid meer aandacht verdient.

De mantelzorger ontzorgt

Als mantelzorger ben je ook weleens aan vakantie toe. Dat kan een onoverkomelijk probleem lijken, want wie zorgt er dan voor je partner of ouder? Daar is gelukkig een oplossing voor in de vorm van Respijtzorg. Beroepskrachten en vrijwilligers nemen dan tijdelijk de zorg van je over. Dit kan door middel van opvang in eigen huis of opvang buitenshuis (dagopvang, verblijf in een zorghotel/logeerhuis) Professionele mantelzorgvervanging regel je bij de gemeente of via de zorgverzekeraar.

Maar je kunt ook een vrijwilligersorganisatie benaderen zoals Handen-in-Huis.

Man fiets met oudere mevrouw

Ouderen op vakantie

Voor ouderen met een zorgbehoefte zijn er ook een aantal mogelijkheden om zélf op vakantie te gaan. Lekker er even tussenuit, volledig verzorgd met alle benodigde voorzieningen. Omringd door betrokken vrijwilligers en gelijkgestemde ouderen. Dit soort vakanties vindt je onder andere bij:

  • Rode kruis: biedt vakanties voor ouderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er zijn hotels in Wezep en in Rheden. Daarnaast zijn er vaarvakanties met het bekende vakantieschip J. Henry Dunant.
  • De Zonnebloem: kleinschalige vakanties in Nederland en op het schip MPS de Zonnebloem. 
  • Stichting Allegoeds: organiseert  rustige vakanties in Nederland voor ouderen die persoonlijke verzorging, verpleging of medische begeleiding nodig hebben. Alsook vakanties voor oudere​n met lichte dementie. Voor mensen met een beperkte beurs is er een fonds. 

Voor de thuisblijvers

Oudere man met koptelefoon danst op muziek

Thuis achterblijven als familie op vakantie gaat, kan voor de oudere een heel gemis zijn. De routine van bezoekjes wordt doorbroken en er is ineens veel tijd over. Voor de thuisblijvende oudere zijn er tal van activiteiten te verzinnen om invulling te geven aan deze lege uren. Denk hierbij aan:

  • een (kruiswoord)puzzel
  • kleurboek voor volwassenen
  • sudoku’s
  • een luisterboek

Blijf in verbinding met DayClocks

Het prettigste is natuurlijk contact op afstand te kunnen houden met elkaar. Hier komt de DayClock – een seniorenklok – in beeld:
De belevenissen van de vakantie kunnen gedeeld worden door middel van het sturen van (spraak)berichtjes, foto’s en videoberichten.
Een van onze klanten zegt over onze dementieklokken hierover:

“Geweldige uitvinding!!! Elke dag heeft mijn moeder én wij er veel plezier van! Tijdens de vakantie een fotootje, een berichtje en ze was er zo gelukkig mee.”

Nanda Tempel-Kempers
Schermweergave van Dayclock met vakantiefoto

De DayClock 10 Duo biedt zelfs de mogelijkheid om te videobellen via de Google Duo app. Hiermee kunnen jullie elkaar dus “life” zien en dat geeft rust aan beide kanten. En rust is erg belangrijk, zo weet ook deze klant:

De DayClock werkt perfect. Mijn moeder kijkt er erg vaak op, ze weet nu weer wat de tijd, datum en welk dagdeel het is, geeft haar -en ons- een stuk rust.

Aikewim Hilvers-van Leusen

Onze klanten beamen het: met een hulpmiddel als de DayClock staat niets meer een zorgeloze vakantie in de weg. De ouderenklok van DayClocks vind je hier in onze webshop.


< Terug naar blogs