Meer overbelaste mantelzorgers bij dementie
In één van onze vorige blogs schreven we al over het feit dat er momenteel veel overbelaste mantelzorgers zijn. Van ouderen wordt steeds meer verwacht dat ze langer thuis blijven wonen, waardoor de druk om de naaste verzorgers toeneemt. Uit de tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland blijkt dat partners van dementerenden die nog thuis wonen zich het zwaarst belast voelen.
Casemanagers
Een casemanager kan de oplossing hiervoor bieden. Casemanagers zijn namelijk een belangrijke steun voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Deze persoon bieden begeleiding en steun en schakelen hulp in waar nodig. Echter, zoals we zojuist al zeiden: het kan de oplossing bieden. Casemanagement staat namelijk onwijs onder druk tegenwoordig en er ontstaan wachtlijsten, aldus Alzheimer Nederland. Daarnaast geven veel overbelaste mantelzorgers aan dat ze nooit gewezen zijn op het recht van een casemanager. Op dit moment biedt het dus niet de oplossing. Soms lijkt de kwestie mantelzorg een gebed zonder einde. Daarnaast snapt de naaste familie in veel gevallen niet wat dementie precies inhoudt. Of wat het voor effect het op het leven van een mantelzorger heeft. ‘Het opbouwen van een dementievriendelijke samenleving is daarom een belangrijk verbeterpunt om het thuis langer vol te houden’, aldus Zorgpunt.
Langer thuis wonen
‘Het thuis langer volhouden’ is precies waar Dayclocks op in speelt. Een alzheimerklok, seniorenklok of een dementieklok; de Dayclock heeft inmiddels verschillende benoemingen die het praktische voordeel belichten. Uiteraard maakt onze klok voor dementerenden mensen niet beter, maar hoe fijn is het als men weer structuur in het dagelijks leven krijgt? Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten: de persoon in kwestie én de (overbelaste) mantelzorgers zijn beiden geholpen. Een seniorenklok met dag en datum maakt het continu helpen herinneren welke dag het is overbodig. De Dayclock fungeert als een dagkalender voor ouderen, maar door de innovatieve agendafunctie kunnen er vanaf een afstand afspraken ingepland worden, zoals in een van onze vorige blogs uitgelegd. Dit is voor de naaste verzorgers natuurlijk erg praktisch. Toch biedt de Dayclock nog een andere oplossing.
Door de agenda functie minder overbelaste mantelzorgers
Zorgpunt kaartte aan dat vier op de tien mantelzorgers minder contact met familie en vrienden heeft, sinds de naaste dementie heeft.
De Dayclock is niet alleen een klok voor dementerenden, maar biedt met de agendafunctie ook de mogelijkheid om boodschappen met foto’s weer te geven. Immers, beelden kunnen helpen om het geheugen van dementerenden te steunen. Vanaf een afstand kunnen de kinderen en/of kleinkinderen berichten sturen met een foto erbij, waardoor het contact beter onderhouden kan worden. Uiteraard betekent dit niet dat je nooit meer bij opa en oma langs hoeft te gaan, maar deze optie maakt het simpelweg gemakkelijker om af en toe even wat van je te laten horen als kleinkind of kind zijnde. Ook als je wel langskomt kun je dit gemakkelijk op de senioren klok laten verschijnen.
Dementie is een verschrikkelijke ziekte, zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving. De Dayclock is, zoals zojuist al vermeld, geen helend medicijn, maar toch kan deze ‘dementieklok’ de band met naaste familie en vrienden verbeteren en structuur in het leven terug brengen! Wil je weten hoe ons systeem precies werkt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op door hier te klikken.