18 maart 2024
Technische hulpmiddelen voor dementiepatiënten | Dayclocks

We gebruiken allemaal technische hulpmiddelen in ons dagelijks leven. Veel van deze hulpmiddelen gebruiken we zo vaak dat we er geen aandacht meer aan besteden. Dementie leidt vaak tot kortetermijngeheugen- of geheugenstoornissen. Dit kan leiden tot vervelende situaties bij het gebruik van verschillende apparaten. Wij hebben daarom een aantal technische hulpmiddelen voor mensen met dementie samengesteld en in drie categorieën onderverdeeld:

  • Huishouden
  • Oriëntatie
  • Communicatie

Technische hulpmiddelen in het huishouden

Veel mensen gebruiken dagelijks enkele technische hulpmiddelen die ook mensen met dementie in huis helpen. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders of koolmonoxidemelders. Zorg er altijd voor dat deze ook echt werken. 

Maar het kan ook zo simpel zijn als een automatische uitschakeling. Met name producten die oververhit kunnen raken, zijn vaak uitgerust met een automatische uitschakelfunctie. Voorbeelden hiervan zijn elektrische fornuizen, strijkijzers en elektrische dekens. Timers of bewegingssensoren kunnen ook helpen om ervoor te zorgen dat er genoeg licht in huis is of om het licht uit te schakelen wanneer dat nodig is.

Om dementiepatiënten eraan te herinneren dat ze medicijnen moeten innemen, zijn er medicijndoosjes die uitgerust zijn met een herinneringsfunctie. Dit technische hulpmiddel voor dementiepatiënten geeft een visueel of akoestisch signaal.

Drinkherinneringen kunnen ook een praktisch hulpmiddel zijn.

Als een voorwerp vaak zoekraakt, kan het worden uitgerust met een kleine tracker die helpt om het voorwerp snel terug te vinden.

Hoewel het geen technisch hulpmiddel is, moet u ervoor zorgen dat alledaagse voorwerpen een breed en ergonomisch gevormd handvat hebben. Hierdoor zijn ze veel gemakkelijker te gebruiken.

Technische hulpmiddelen voor oriëntatie

Desoriëntatie is meestal een van de symptomen van dementie. Een technisch hulpmiddel voor dementiepatiënten met een neiging tot dwalen kan een zendertje zijn in de vorm van een mobiele telefoon, een armband, een horloge, een halsketting of een klein apparaatje. Deze hebben vaak een noodoproepknop en/of GPS-tracker. Sommige zenders zijn ook uitgerust met valdetectie. 

In de woning zelf kunnen contactmatten, lichtbarrières of een voordeuralarm verzorgers en familieleden op de hoogte brengen van (ongewenste) beweging. Op deze manier wordt voorkomen dat de persoon met de ziekte het huis zonder begeleiding verlaat.

Technische hulpmiddelen voor communicatie

Telefoons, vast of mobiel, kunnen overweldigend zijn door hun complexiteit en veelheid aan functies. In dit geval kan een telefoon voor ouderen of een telefoon met grote toetsen helpen. Daarnaast kunnen de belangrijkste telefoonnummers altijd worden opgeslagen als snelkiesnummers. 

Vooral als de dementie nog in een vroeg stadium is, kan een dicteerapparaat helpen bij het coördineren van afspraken en communicatie in het dagelijks leven. Een ander technisch hulpmiddel wat nuttig is in de eerste stadia van dementie is een tablet voor ouderen, de DayClock. Deze tablet wordt ook wel een dementieklok of seniorenklok genoemd.

Familieleden kunnen via hun smartphone of laptop berichten met foto’s en YouTube-video’s foto’s op de Dayclock zetten. Ook kan via de smartphone een beeldbelgesprek met de oudere bij de DayClock worden geïnitieerd. Op deze manier houdt de oudere meer grip op het leven en blijft hij/zij meer betrokken.  Als u vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Stuur ons een e-mail naar info@dayclocks.nl.