7 mei 2024
Wat betekent geen besef van tijd bij dementie?

Wanneer het besef van tijd verstoord raakt door dementie, heeft dit ernstige gevolgen. Gevolgen waar familie en vrienden zich misschien niet eens bewust van zijn. Voor gezonde mensen is tijdsoriëntatie iets automatisch, iets waar niet actief over nagedacht hoeft te worden. Maar wat gebeurt er als dit niet langer het geval is en hoe kunnen de betrokkenen geholpen worden?

De gevolgen van een verminderd besef van tijd

Zodra de perceptie van tijd verandert, wordt dit weerspiegeld in de kleine dingen. Welke dag was het vandaag ook alweer? Welke dag van de week is het? Maar dit kan snel escaleren tot een veranderde perceptie van dag en nacht of de seizoenen. Het kortetermijngeheugen wordt het meest aangetast door dementie. De zenuwcellen worden beschadigd en daarmee ook het “pad” naar het geheugen. In ons langetermijngeheugen zijn meerdere van deze paden gecreëerd, waardoor we beter kunnen onthouden. Daarom kunnen mensen met dementie zich eerder het verleden herinneren. Wat er vandaag of gisteren gebeurd is, is dan niet zo aanwezig.

Handel snel in geval van een verstoord tijdsbesef of vergeetachtigheid

Als u als familielid merkt dat iemand in uw omgeving steeds meer dingen vergeet en vaak dezelfde vragen stelt, laat de symptomen dan zo snel mogelijk ophelderen. Dementie hoeft niet altijd aanwezig te zijn. Maar als dit wel het geval is, kan dementie nooit vroeg genoeg herkend worden. Er kunnen dan namelijk nieuwe routines  worden aangeleerd en ingevoerd.

 Routines helpen mensen met dementie om door het dagelijks leven te navigeren. Hoe langer deze routines worden uitgevoerd, hoe beter ze worden onthouden. Dit kan het gevoel van controleverlies voor de betrokkenen enigszins verminderen.

Maatregelen in het dagelijks leven met een veranderd tijdsbesef

Het veranderde tijdsbesef heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Probeer daarom, zoals al gezegd, zo vroeg mogelijk dagelijkse rituelen in te voeren. Maaltijden dienen bijvoorbeeld zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip worden gegeten.

Maak na de lunch bijvoorbeeld een korte wandeling, enz. Mensen met dementie die overdag actiever zijn, hebben ‘s nachts vaak minder slaapproblemen. Hang kleine geheugensteuntjes, grote kalenders en duidelijk leesbare klokken op in huis. Een centrale dementieklok, zoals de DayClock, kan helpen bij het navigeren door het dagelijks leven. Fotoboeken kunnen ook helpen om herinneringen op te halen.

Omdat het gevoel voor seizoenen ook verloren gaat, kunnen routines zoals muziek of speciale gerechten en geuren ook helpen. Maak actuele gebeurtenissen tot onderwerp, zoals de kou in de winter, en vraag hoe de betrokkenen dit vroeger hebben ervaren. Dit creëert aanknopingspunten en stimuleert gesprekken.

U moet ook goed voor uzelf zorgen. Zorgen voor iemand met dementie is fysiek en mentaal veeleisend. Soms kan het al helpen om er gewoon te zijn. Sociaal contact wordt steeds belangrijker naarmate het controleverlies vordert. Emoties gaan immers niet verloren bij dementie en kunnen zelfs sterker zijn. Blijf in contact met elkaar.

Hoe de DayClock kan helpen bij een verstoord tijdsbesef

De DayClock dementieklok is een geschikt hulpmiddel wanneer het tijdsbesef verstoord is. Het display toont duidelijk de dag van de week, de dag, het dagdeel en de tijd. Dit helpt bij de oriëntatie binnen het tijdsbestek. 

U kunt ook terugkerende berichten plaatsen om uw dierbare aan afspraken of routines te herinneren.

Een andere functie is het maken van fotoalbums. Laat de mooiste momenten steeds weer bij u terugkomen. Met de gratis app kunnen familieleden ook zelf foto’s en berichten naar de DayClock sturen, zodat actuele gebeurtenissen ook op de klok te zien zijn.

Een nieuwe functie is het afspelen van YouTube-video’s. We hebben al gezegd dat muziek ook mooie herinneringen kan oproepen. Maak hier gebruik van en laat de betrokkenen hun favoriete herinneringen ophalen.

De DayClock heeft een functie voor videogesprekken, zodat u altijd contact kunt houden, zelfs als u er niet bij kunt zijn. Bel onbeperkt en blijf in contact met elkaar. Uw dierbare hoeft zelf niets in te stellen bij de DayClock; hij/zij hoeft er alleen maar naar te kijken.

Als u nog vragen heeft over de DayClocks dementieklok en zijn functies, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!