12 mei 2022

In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. Een veelvoorkomend gevolg van dementie is geheugenverlies. Geheugenverlies heeft een grote invloed op het uitvoeren van dagelijkse taken. Als uw partner of iemand die dichtbij u staat dementie heeft, dan zijn de gevolgen ook voor u aanwezig.

Om te voorkomen dat u zelf als persoonlijke geheugensteun moet functioneren, hebben we in dit artikel een aantal tips op een rij gezet.

Handige geheugensteuntjes dementie

Voor mensen met dementie is het moeilijk om informatie te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken of andere belangrijke gebeurtenissen. Dit gaat vaak om ‘nieuwe’ informatie, maar ook opgeslagen informatie gaat verloren. Zo is het met (beginnende) geheugenproblemen lastig om verjaardagen of jubilea te onthouden.

De volgende 5 tips kunnen het leven met geheugenproblemen iets makkelijker maken.

Tip 1: Hulp van een zorghorloge

Een zorghorloge is een smartwatch, ingericht voor specifieke zorgbehoeftes. Uw dierbare kan met hulp van een zorghorloge direct contact opnemen met de contactpersoon in ingesteld staat. Ook heeft een zorghorloge vaak een klokfunctie en kunnen er afspraken in opgeslagen worden.

Tip 2: Inzetten van zorgdomotica

Domotica is het toepassen van automatisering in huis, ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd. Domotica kan gebruikt worden zodat ouderen langer zelfredzaam thuis kunnen blijven wonen.

Er zijn veel verschillende vormen van automatisering denkbaar. U kunt bijvoorbeeld een timer gebruiken, die op een vast moment op de dag afgaat. Zet de timer dan bij de medicijnen, als geheugensteun dat uw dierbare medicijnen in moet nemen.

Tip 3: Praatknoppen

Met een praatknop kunt u zorgen dat het drukken op een fysieke knop voor een uitleg zorgt.

U kunt voor uw dierbare overal in huis praatknoppen neerzetten. Uw dierbare kan deze gebruiken voor het beluisteren van instructies of herinneringen. In 30 seconden kunt u met uw stem een bericht opnemen. Deze kan uw dierbare dan afspelen.

U kunt bijvoorbeeld een praatknop bij de televisie leggen. Uw dierbare drukt dan op de praatknop, en hoort u vertellen hoe de televisie werkt. Een handig geheugensteuntje voor als uw dierbare het even niet meer weet!

Tip 4: Een daginzicht-agenda

Een daginzicht-agenda is een prikkelarme agenda. De agenda geeft een duidelijke en simpele dag(indeling) weer. Op deze manier is het overzichtelijk voor uw dierbare wat er voor de dag gepland staat.

In een daginzicht-agenda wordt vaak aan de hand van kleuren aangegeven welke dag het is of wat er gepland staat. Iedere dag heeft een duidelijke indeling met drie vakken: ochtend, middag en avond.

DayClock 7 Dementieklok Alzheimerklok Ouderenklok

Tip 5: Een geheugenklok van DayClocks

Een geheugenklok van DayClocks (ook bekend als seniorenklok of dementieklok) biedt verschillende functies die kunnen helpen als geheugensteuntje voor uw dierbare. Een DayClock is een kalenderklok, waarop door middel van een wijzerplaat en een digitale klok de tijd, het dagdeel, de dag van de week en de datum duidelijk te zien zijn.

Daarnaast biedt DayClocks nog talloze andere handige functies:

  • Agenda en herinneringen: via uw laptop of smartphone kunt u op afstand afspraken en herinneringen plaatsen op de DayClock van uw dierbare
  • Weersverwachting: aan de hand van simpele iconen wordt op de DayClock het voorspelde weer van de dag getoond
  • Persoonlijke berichten: u kunt op een DayClock berichten en foto’s delen. Zo kan uw dierbare genieten van uw vakantiefoto’s en berichten van bijvoorbeeld de kleinkinderen
  • Direct contact: videobellen met uw dierbare te ingewikkeld? Niet met een DayClock! Via de DayClock-app start u zelf een beeldbelverbinding, zodat u even fijn bij kunt praten samen

Meer weten over geheugensteuntjes bij dementie?

Een geheugenklok van DayClocks combineert verschillende functies. Hiermee wordt het leven van iemand met geheugenproblemen – en diens omgeving – een stukje makkelijker. Bent u op zoek naar een hulpmiddel dat ondersteuning biedt aan uw dierbare met geheugenproblematiek?

Wij vertellen graag meer over DayClocks en over wat wij in uw situatie kunnen betekenen.
Bekijk de functionaliteiten en klantreviews op www.dayclocks.nl of neem contact met ons op via info@dayclocks.nl.